Om draghundar

Skrivet av Maria Karlsson   
Alaskan Malamute
Mankhöjden är 63,5 cm för hanen och 58,4 för tikar.
Namnet Malamute kommer från en folkstam, malemuterna, indianer från nordvästra Alaska, som använde hunden för sina färder. Malamuten är kraftig och påminner mycket om en varg.Den har tät, tjock päls, den är ofta svart- alltid med vitt på magen, på benen och en mask. Den är tillgiven, intelligent och vänlig. Det är ingen vakt- eller polis- hund. Den är som gjord för att leva i flock men är ganska självständig, är ingen enmanshund och kräver en fast hand.

Siberian Husky
Mankhöjd: 53-59 cm för hanar och 51-56 för tikar.
Ursprung: Ursprungligen användes rasen av Chukchi en nomadisk arktisk folkstam som lever i området kring Kolymafloden och vid foten av Cherskibergen. Det är en mycket gammal ras.

Det är i det området som man antar att rasen har hållit sig så ren genom århundraden. Tjuktjerna som bor i de här områdena har använt hundarna , sin värde fullaste egendom, som dragdjur och som lekkamrater till sina barn. Den infördes till Alaska i början av 1900- talet till de stora slädhunds tävlingarna ex. All Alaskan Sweepstakes. Idag föds Siberian Huskys upp över hela Alaska och Kanada i stora kennlar.

Grönlandshunden
Mankhöjden är 60 cm för hanar och 55 för tikar.
Grönlandshunden har kommit till Sverige från Norge, Danmark och Spetsbergen men det är Norge som har haft och alltjämt har de flesta Grönlandshundarna. Norge har efter kriget importerat ett 50- tal hundar, dels från Grönland dels efter efterkrigstidens polarexpeditioner. Genomtänkt avel har resulterat i den förstklassiga stam som nu finns i Norge.

Av alla slädhundar är den tuffast, med tanke på urvals principen. Rasen är fortfarande lite representerad. Den är mycket kraftigt byggd för arbete och uthållighet. Den har tät päls. Underpälsen är tjock och mjuk. Den har kort päls kring huvudet och tassar, lång över kroppen och svansen. Hunden är kärv , van vid besvärliga förhållanden. Absolut ingen hund för stats våningen. Den är en flockledare som kräver en fast hand. Är tillgiven och mjuk mot människan.

Samojedhunden
Mankhöjden är ca: 57cm för hanar och ca:53cm för tikar.
Samojeden kom till Europa i slutet av 1800- talet. Hunden kommer ifrån Samojed folket, ett nomad folk, som lever längs ishavs kusten från Novaja semlja till Jensej. de här nomad folken, som kallade hunden Ostjak, använde den som jakt- vall- och slädhund. Samojeden är idag avlad så att dess drag egenskaper försämrats lite och dess långa mjuka päls framhävts, eftersom den används mycket i utställningar. Samojeden är livlig , pålitlig och intelligent. Intrycket man får av samojeden är att den är robust har grace, smidighet och värdighet. Samojeden är en travare. Den är ingen flockhund som gillar att stå i hundkoja eller i hundgård.

Alaskan Husky
Alaskan Husky är en blandrashund, och kan vara en blandning av någon av polarhundsraserna och stort sett vilken annan ras som helst. Den har valts ut för sin snabbhet, styrka, uthållighet och tålighet vid dåligt väder. Eftersom den kan vara en blandning av vad som helst, kan man blanda in mycket greyhound (som är en mycket snabb hund) och på så sätt få fram en snabb hund. Vill man ha en tålig och stark hund med mycket päls så blandar man in mycket Grönlandshund eller Alaskan Malamute men man kan ändå kalla den för Alaskan Husky.

Fågelhundar
Vorsteh, Pointer och Setter (Irländsk) kan med fördel användas framför släden eller pulkan. Fågelhundarna är villiga dragdjur.

Vorstehn har en outtömlig energi och är väldig snabb i spåret. Den har inte så tjock päls, så det kan bli trångt i sovsäcken.
Korthårig Vorsteh: under 1800- talet korsades den tunga tyska fågelhunden, vilt spårhundar och den spanska Pointern. Den korsades med spansk Pointer för att den skulle bli livligare och snabbare.
Den är energisk, vänlig, lydig och tillgiven.